
Türkiye’de Matbaanın Kronolojik Gelişimi
İlk önce basılacak işin tasarımı yapılmaktadır. Bu aşamada yazıların ve fotoğrafların bilgisayara aktarılması gerekmektedir. Aktarım yapıldıktan sonra görsel öğeler mizanpaj yazılımında bir araya getirilir ve baskıya uygun tasarım oluşturulur. Bu işe masa üstü yayıncılık adı verilmektedir. Tasarım oluşturulduktan sonra film çıkışları alınır ve bu baskı için kullanılan kalıbı oluşturmak için kullanılır. Daha sonra bir prova yapılır ve buna analog prova adı verilir. Sektörde ise Dupont firmasının Cromalin sisteminden ötürü cromalin adıyla bilinir
Baskı Sırası
Film çıkışlarının alınmasından sonra alüminyum plakalar üzerine tasarımın görüntüsü çıkarılır. Kalıp çekme denen bu işlem iki aşamada gerçekleşirken, bunlara pozlandırma ve banyo isimleri verilir. Günümüzde tasarımlar bilgisayardan direkt kalıba alınabilir ve CTP adıyla anılan bu sistemle film ile montaj işlemleri ortadan kaldırılır. Kalıp çekildikten sonra da baskıya geçilir.
Baskı Sonrası
Baskının yapılmasıyla birlikte selefon, lak gibi malzemelerle yüzey kaplama yani laminasyon uygulanabilir. Mücellithane makineleri kullanılarak da çok sayfalı ürünler de katlama, harmanlama, iplik dikiş, tel dikiş gibi işlemler yapılır. Bunlar dışında kitap ve dergiler için kapak takarak ciltleme; ambalajlarda ise kalıplı kesim işlemleri gerçekleşir.